De tankpas; hoe werkt deze?

0
2194
tankpas

Zit je er over na te denken een tankpas voor jezelf, of voor je werknemers aan te schaffen? Dan is het wellicht handig als je hier eerst wat meer informatie over leest. Zo weet je precies wat de werking ervan is, wat de mogelijkheden zijn en natuurlijk lees je ook de voordelen.

Wat is een tankpas precies?

Met een tankpas kun je eenvoudig tanken en de brandstof hiermee afrekenen. Het is een zakelijke betaalkaart, welke door een externe partij wordt afgehandeld. In vrijwel de meeste gevallen ontvang je maandelijks een factuur om de gemaakte kosten te betalen. Op deze manier hoef je dus niet zelf je brandstof af te rekenen om deze vervolgens weer te declareren omdat het om zakelijke kosten gaat.

Wel werkt dit iets anders dan bij een normale bankpas. De tankpas bevat namelijk een magneetstrip die je dient te gebruiken. Deze haal je door de betaalautomaat, en vervolgens moet je invullen wat je huidige kilometerstand is en of je vervangend vervoer gebruikt. Dit bevestig je vervolgens met de pincode. De kosten voor de brandstof zullen door de externe partij betaald worden en aan het eind van de periode ontvang jij een factuur met de gemaakte kosten.

Wanneer is zo’n pas ideaal?

Een tankpas is eigenlijk alleen ideaal als je zakelijke autorijdt, omdat je dan de BTW terug kunt vragen. Dit is als particulier namelijk niet mogelijk. Maar daarnaast kan het ook aantrekkelijk zijn wanneer jij als ondernemer werknemers in dienst hebt die een auto van de zaak hebben. Dit wordt gezien als een mooie arbeidsvoorwaarde, de pas is ontzettend handig en het scheelt jou behoorlijk in de tijd die je kwijt bent aan de administratie.

Wat zijn de voordelen van een tankpas?

Zakelijke autokosten zijn fiscaal aftrekbaar maar, deze kosten moet je wel kunnen aantonen. Dit zorgt ervoor dat je de nodige administratie moet doen, iets waar lang niet iedereen goed in is. Door het gebruik van een tankpas ben je een stuk minder lang met de administratie bezig, omdat je alle kosten voor een bepaalde periode in één handig overzicht toegestuurd krijgt.

Hierdoor krijg je ook direct een duidelijk inzicht in het gebruik van brandstof. Zo kun je zien waar jij en je werknemers tanken, hoeveel er getankt wordt en hoe vaak. Door deze inzichten is het weer mogelijk te besparen, bijvoorbeeld door alleen maar bij bepaalde merken te tanken, waar de kosten lager zullen zijn.

Ook kun je instellen of jij en je werknemers gebruik mogen maken van andere diensten. Denk hierbij aan parkeren en het gebruiken van het openbaar vervoer. Want ondanks de naam, is de pas niet alleen te gebruiken voor het tanken. Naast parkeren en het gebruiken van het openbaar vervoer kun je met deze pas ook elektrisch laden, de carwash gebruiken, een taxi nemen, een deelauto huren, tolwegen betalen en is ondersteuning van pechhulp mogelijk.

Lees ook: Besparen op de kosten voor je wagenpark

Vorig artikelBesparen op de kosten voor je wagenpark
Volgend artikelVoor jezelf beginnen, waar moet je aan denken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here