Zo gebruikt je een geleidbaarheid sensor

0
2027
geleidbaarheid sensor

Specifieke geleidbaarheid in waterige oplossingen wordt steeds belangrijker voor de opsporing van onzuiverheden in water en de concentratiemeting van opgeloste chemicaliën. In projecten kan het dan ook erg belangrijk zijn om deze metingen goed in de gaten te houden. Een geleidbaarheidssensor helpt daarbij. In deze blog leggen wij de ins en outs van een geleidbaarheidssensor aan je voor.

Wat is een geleidbaarheidssensor?

Een geleidbaarheidssensor is een type sensor dat de geleidbaarheid van een stof meet. De geleidbaarheid van een stof is een maat voor het vermogen ervan om elektriciteit te geleiden. Hoe hoger de geleidbaarheid van een stof, hoe gemakkelijker deze elektriciteit kan geleiden. Geleidbaarheidssensoren worden in veel verschillende toepassingen gebruikt, zoals het meten van de geleidbaarheid van water en andere vloeistoffen, het detecteren van metalen voorwerpen en het meten van de dikte van geleidende platen.

Hoe werkt zo’n geleidbaarheidssensor?

Geleidbaarheidssensoren werken door een elektrische stroom door de te meten stof te leiden en vervolgens de weerstand van de stof tegen de stroom te meten. Hoe hoger de weerstand van de stof, hoe lager de geleidbaarheid. Geleidbaarheidssensoren worden gewoonlijk gemaakt met twee elektroden, die in contact worden gebracht met de stof die worden gemeten. De elektroden zijn meestal gemaakt van metaal, zoals koper of goud. De elektrische stroom wordt door de elektroden en de te meten stof geleid, en de spanning over de elektroden wordt gemeten. Het geleidingsvermogen van de stof kan dan worden berekend uit het voltage en de stroom.

Wat zijn de voordelen?

Geleidbaarheidssensoren hebben veel voordelen ten opzichte van andere soorten sensoren. Ze zijn relatief eenvoudig te maken en te gebruiken, en ze zijn zeer nauwkeurig. Geleidbaarheid sensoren kunnen worden gebruikt om zeer kleine veranderingen in de geleidbaarheid te meten, waardoor ze ideaal zijn voor het meten van onzuiverheden in water of het detecteren van metalen voorwerpen. Geleidbaarheid sensoren zijn ook zeer robuust en zijn bestand tegen ruwe omgevingen.

Hoe gebruik je een geleidbaarheidssensor?

Een geleidbaarheidssensor heeft wel zijn eigen gebruiksaanwijzing.  In het algemeen moet je de sensor aansluiten op een stroombron en dan de elektroden in contact brengen met de te meten stof. De spanning en stroom moeten worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de geleidbaarheidssensor goed werkt.

Wat zijn enkele van de uitdagingen van het gebruik van een geleidbaarheid sensor?

Een uitdaging van het gebruik van een geleidbaarheidssensor is dat het moeilijk kan zijn nauwkeurige metingen te verrichten als de te meten stof niet uniform van samenstelling is. Dit kan een probleem zijn bij het meten van onzuiverheden in water, omdat het water misschien niet gelijkmatig gemengd is. Een andere uitdaging is dat geleidbaarheidssensoren gevoelig kunnen zijn voor temperatuurveranderingen, zodat de sensor op een constante temperatuur moet worden gehouden.

Ondanks deze uitdagingen zijn geleidbaarheidssensoren een essentieel instrument. Ben je nog op zoek naar een geleidbaarheidssensor? Kijk dan eens bij Ebora, zij hebben een uitgebreid assortiment aan handige tools.

Vorig artikelOp deze manier houd jij werk en privé gescheiden van elkaar
Volgend artikelDit zijn 4 essentiële onderdelen van een goed ontwikkelde website!