Wanneer je door een werkgever wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek kan het maar zo zijn dat je een sollicitatieprocedure gaat volgen naar jouw droombaan. Hierbij is het eerste gesprek vooral oriënterend. Kom je echter op een tweede gesprek dan zal er veel dieper in worden gegaan op onder andere de eisen die bij de functie horen en jouw capaciteiten. Ook kan het tijdens de sollicitatieprocedure voorkomen dat je een test moet maken. Wanneer de werkgever uiteindelijk voor jou kiest zal je ook nog eens worden uitgenodigd voor een gesprek gebaseerd op de arbeidsvoorwaarden. Hoe de sollicitatieprocedure er precies uit ziet, laten we je zien in dit artikel.
Verschillende gesprekken
Zoals hierboven al te lezen was, vinden er meestal meerdere gesprekken plaats binnen de sollicitatieprocedure. Het is belangrijk dat je er bij elk gesprek voor zorgt dat je een goede eerste indruk maakt, ook als je het gesprek hebt met dezelfde persoon als de vorige keer. Een werkgever vormt namelijk in de eerste minuten van het gesprek al een mening over jou, en die mening kan dan ook per gesprek verschillen. Maak je bij het eerste gesprek een goede indruk dan is de kans groot dat je op een vervolggesprek mag komen. Maar als je daar vervolgens niet zorgt voor een goede indruk is de kans aanwezig dat je niet wordt aangenomen. Het is dus belangrijk dat je niet alleen let op je lichaamstaal, maar ook op je presentatie.
Ook kan het zijn dat je nog even moet wachten voor je het gesprek in gaat. Ga in dat geval rustig en ontspannen zitten en kijk eens goed om je heen. Neem de sfeer van het bedrijf in je op en bekijk voor jezelf of jij hier tussen past. Ga vooral niet op je telefoon bezig zijn want dit geeft een ongeïnteresseerde indruk. Op het moment dat je wordt opgehaald stel je jezelf voor door een goede handdruk te geven en je naam duidelijk uit te spreken. Zorg er tijdens het gesprek voor dat je rechtop zit, niet onderuitgezakt of op het puntje van je stoel.
Het eerste gesprek in de sollicitatieprocedure
Het allereerste gesprek dat je bij een bedrijf hebt is altijd een oriënterend gesprek. Deze heb je dan ook vrijwel altijd met een leidinggevende of personeelsfunctionaris. Dit gesprek is bedoeld om jou te leren kennen en een indruk van je te krijgen. Zo willen ze graag weten wie je precies bent, en of je binnen het bedrijf en bij de functie past. Voor jou is dit eerste gesprek vooral om te kijken of jij jezelf binnen dit bedrijf ziet werken op de betreffende functie.
Het tweede gesprek
Als je dan de juiste indruk hebt weten te maken tijdens het eerste gesprek en jijzelf bent ook tevreden, dan word je uitgenodigd voor een tweede gesprek. Dit is ook wel het selectiegesprek. Hier wil de werkgever er vooral achter komen wie van de sollicitanten nou werkelijk de beste kandidaat is. Hier wordt naar gekeken door dieper in te gaan op de functie eisen, maar ook je eigen capaciteiten en natuurlijk je motivatie.
Tests tijdens de sollicitatieprocedure
Ook kan het zo zijn dat je tijdens de sollicitatieprocedure één of meerdere tests moet doen. Op deze manier hoopt de werkgever erachter te komen of jij daadwerkelijk de juiste persoon bent voor de betreffende functie. Met zo’n test worden je kwaliteiten en persoonlijke vaardigheden gemeten. Het eindoordeel van deze test weegt erg zwaar mee in de beslissing. Je doet er dus goed aan je hier goed op voor te bereiden.
Gesprek over de arbeidsvoorwaarden
Ben jij uiteindelijk degene waar de werkgever voor heeft gekozen, dan word je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Tijdens dit gesprek zullen er vooral formele zaken geregeld moeten worden. Denk hierbij aan reiskostenvergoeding, je salaris, het aantal vakantiedagen of het krijgen van een auto of telefoon van de zaak.
Lees ook: Stoppen met je onderneming