Houd je personeel gezond!

0
1565
personeel

Gezond personeel is belangrijk, evenals personeel dat het naar zijn zin heeft op de werkvloer. Maar hoe zorg je daarvoor en belangrijker nog, hoe zorg je ervoor dat dit ook zo blijft? Zo is de luchtvochtigheid bijvoorbeeld belangrijk voor het voorkomen van luchtwegklachten en huidirritaties. Maar dit is uiteraard niet het enige dat jij aan kunt pakken. In dit artikel lees je meer over hoe jij je personeel zo gezond mogelijk kan houden.

Bekijk de mogelijke risico’s

De gezondheid van je bedrijf kun je op verschillende manieren in kaart brengen. Je zou een risico-inventarisatie en -evaluatie kunnen uitvoeren, maar ook medewerkers tevredenheidsonderzoeken en gezondheidschecks. Uiteraard weet jij als werkgever het beste waarmee jouw personeel het meeste risico loopt. Omdat ze onder (te) hoge druk werken bijvoorbeeld, veel zittend werk moeten doen of juist fysiek zwaar werk.

Wanneer je alle risico’s hebt bekeken, kun je aan de hand daarvan een plan van aanpak maken. Bedenk bij iedere stap die je wilt zetten wat jouw werknemers nodig hebben en hoe jij daarvoor kan zorgen. Bedenk je ook hoe jij je personeel het beste kunt ondersteunen.

Zorg voor een stimulans voor je personeel

Je doet er goed aan acties te ondersteunen die gericht zijn op preventie, en niet op verzuim. Heb je bijvoorbeeld personeel in dienst die veel zittend werk doen, dan zou je een fysiotherapeut in huis kunnen nemen. Denk je dat je personeel behoefte heeft aan een vertrouwenspersoon? Kijk dan wat er op dat gebied mogelijk is. Die vertrouwenspersoon zou het personeel vervolgens ook door kunnen sturen naar een psycholoog of coach wanneer dit nodig blijkt te zijn. Ook samen sporten is een goed idee, maar dan moet dat binnen het bedrijf natuurlijk wel mogelijk zijn.

Betrek het personeel bij de keuzes

Door je personeel te vertellen waar je mee bezig bent geef je hun een duidelijke rol en betrek je ze bij de stappen die gedaan worden. Daarnaast zijn ze ook in staat bepaalde dingen over te nemen bij risicogevallen, omdat je open bent over het plan van aanpak.

Wees aanwezig

Natuurlijk geven de verzuimcijfers, de jaarlijkse controle en het medewerkers tevredenheidsonderzoek aardig wat informatie. Wil je het beleid goed controleren, zorg er dan vooral voor dat je regelmatig aanwezig bent op de werkvloer. Op die manier kun jij direct ingrijpen wanneer dit nodig is, of het gesprek aangaan met iemand wanneer hij/zij daar behoefte aan heeft.

Lees ook: Welke trainingen zijn waardevol?

Vorig artikelWelke trainingen zijn waardevol?
Volgend artikelHoe werkt het Werving & Selectie proces?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here