Rechtsvormen voor ondernemers

0
1925
rechtsvormen

Rechtsvormen bepalen voor het grootste gedeelte de financiële kant van je bedrijf. Het is dan ook belangrijk de juiste rechtsvorm te kiezen bij het starten van je onderneming. Hierbij is vooral je startsituatie erg van belang. Ga je bijvoorbeeld alleen werken, of samen? Neem je privévermogen mee en zo ja, hoeveel? Deze zaken zijn allemaal van invloed op de juiste keuze. Meer hierover lees je in dit artikel.

Rechtsvormen: Eenmanszaak

In principe begint bijna iedere ondernemer met een eenmanszaak. Ongeacht of jij jezelf nu een freelancer, ondernemer of zzp’er noemt, dit maakt niet uit. Ook wanneer je personeel in dienst wilt nemen kan dit goed met een eenmanszaak. Het kenmerk van een eenmanszaak is de aansprakelijkheid. Dit houdt in dat jij privé verantwoordelijk bent voor je bedrijf, dus ook voor verliezen en schulden. Hier tegenover staat dat er een aantal fiscale voordelen voor je eenmanszaak zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Besloten Vennootschap (BV)

Voor veel ondernemers klinkt een BV haast als iets magisch. Er zijn belastingvoordelen en je bent privé niet aansprakelijk, maar toch ligt dit anders. Wanneer je voor een BV een financiering aangaat moet je daarnaast ook privé tekenen bij je bank. Daarnaast is het belastingvoordeel pas interessant wanneer je een erg hoge winst hebt, omdat je dan als het ware in loondienst komt bij je BV en je administratie hierdoor ook groter wordt. Ook moet je altijd langs de notaris voor het oprichten van een BV.

Flex BV

Tegenwoordig is het ook mogelijk een BV op te richten met een beperkte aansprakelijkheid. Dit wordt ook wel een Flex BV genoemd. Hierbij is de eis van een startkapitaal van ten minste €18.000 komen te vervallen alsook de accountantsverklaring wanneer je in natura inbrengt.

Met deze verspoeling zijn nog steeds niet alle nadelen weggehaald waardoor het opzetten van een BV pas reëel is bij een winst van €100.000 of meer. Dit komt omdat de directeur van een BV bij diezelfde BV in loondienst moet komen, en daardoor dus gewoon een werknemer is geworden. Dit houdt in dat ook de directeur loonbelasting zal moeten betalen, inclusief de sociale premies. Hierbij geldt wel een minimumsalaris van €45.000.

Ook heeft de BV geen recht op de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Ook heeft een BV geen recht op de MKB-winstvrijstelling aftrekpost. Dit is sinds 2013 namelijk 14% van de winst na aftrek van alle overige aftrekposten.

Rechtsvormen: Vennootschap onder firma (VOF)

Eigenlijk is een VOF een eenmanszaak met meerdere eigenaren. Ga je met iemand samenwerken, dan wordt er meestal een VOF opgericht. Je geniet daarmee van dezelfde fiscale voordelen als bij een eenmanszaak het geval is, maar ook dezelfde aansprakelijkheid. Daarnaast ben je niet alleen verantwoordelijk voor je eigen schulden maar ook voor die van je partner. Heeft je partner bijvoorbeeld ernstige privéschulden, dan kan er op jouw aandeel in de VOF en op jouw privébezittingen beslag worden gelegd. Het is dan ook verstandig een goed contract op te laten stellen door een jurist of notaris.

Lees ook: Het ontslaan van een werknemer

Vorig artikelHet ontslaan van een werknemer
Volgend artikelEen goed beveiligde website regel je zó!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here