Wat zijn de voor- en nadelen van een auto leasen?

0
10428
leasen

Wanneer jij regelmatig de weg op moet voor je werk, bijvoorbeeld omdat je vaak bij klanten of bedrijven op bezoek gaat, kan het aantrekkelijk voor je zijn een auto te gaan leasen. Vroeger kreeg je ‘een auto van de zaak’ maar tegenwoordig is private lease veel populairder. Hierbij huur je een auto voor een bepaalde periode, als consument of als zzp’er. Wat de voor- en nadelen hiervan zijn, lees je in dit artikel.

De kosten van de auto

Wanneer je een auto zakelijk gaat leasen blijft de auto eigendom van de maatschappij waarbij je leaset. Dit heeft voor jou als voordeel dat zij de kosten voor het onderhoud, de verzekeringen en de belastingen betalen, net als de benzine of het opladen van een elektrische auto. Uiteraard betaal je hier zelf een vast bedrag per maand voor.

Dit zorgt ervoor dat het erg aantrekkelijk is om te gaan leasen, want het kopen van een nieuwe auto is een grote investering. Daarnaast zit je dan ook altijd met verschillende kosten voor het onderhoud of voor schade. Dit heb je met een leaseauto niet.

Fiscale bijtelling bij het leasen

Ga je een auto leasen, maar gebruik je deze zowel zakelijk als privé? Dan moet je hier belasting over betalen, ook wel fiscale bijtelling genoemd. Echter geldt dit alleen wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. De fiscale bijtelling is 22% van de cataloguswaarde van de auto die je leaset, tenzij het om een elektrische auto gaat. Dan is de bijtelling slechts 4%. Deze bijtelling kan een nadeel voor je zijn wanneer je van plan bent de auto ook privé te gaan gebruiken.

De uitstraling van de auto

Er zijn bepaalde beroepen te bedenken waarbij het noodzakelijk is dat je in een representatieve auto rijdt. Bijvoorbeeld wanneer je zzp’er bent en altijd bij potentieel nieuwe klanten op bezoek gaat. Wat je beroep ook is, een representatieve auto kan ervoor zorgen dat je een project, bedrijf of klant net wat makkelijker binnenhaalt, maar daarnaast straalt de auto ook uit dat de zaken goed gaan. Kom je in een oude Seat Arosa aanrijden, dan kijken mensen toch anders naar je dan wanneer je in een Audi A5 e-tron.

Schaf je zelf een auto aan en wil je dat deze representatief is, dan kan dit je heel veel geld gaan kosten. Heb je daar de financiële middelen voor, dan is dat natuurlijk prima en moet je dat vooral doen, maar lang niet iedereen heeft dat. Het leasen van een auto is dan vele malen goedkoper. Ten eerste al omdat je niet direct een heel groot bedrag kwijt bent, maar ook omdat je een goed uitziende auto kunt rijden voor een vast bedrag per maand.

Volgend artikelBesparen op de kosten voor je wagenpark

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here