Wat is de investeringsaftrek?

0
2300
investeringsaftrek

Door de investeringsaftrek wordt je fiscale winst verlaagt, wat ervoor zorgt dat jij als ondernemer minder belasting hoeft te betalen. Investeer je bijvoorbeeld in bedrijfsmiddelen, dan kun je gebruikmaken van dit voordeel onder bepaalde voorwaarden. Maar hoe werkt dit precies? Dat lees je in dit artikel.

Fiscale aftrekposten bij de investeringsaftrek

Het gaat bij de investeringsaftrek om verschillende fiscale aftrekposten te weten:

  • Energie-investeringsaftrek
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
  • Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

Voor deze aftrekposten geldt over het algemeen dat je belastingplichtig moet zijn voor de vennootschapsbelasting of de inkomstenbelasting. Ook is het zo dat je niet alle aftrekposten kan combineren en heb je daarnaast voor een aantal investeringen geen recht op deze aftrek. Daarnaast gelden er specifieke voorwaarden en bedragen per aftrekpost.

Energie-investeringsaftrek

De EIA is een aftrekpost dat voor investeringen in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan wordt gebruikt. Elk jaar wordt deze lijst bijgewerkt en deze kan opgevraagd worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Er geldt voor de EIA een minimumbedrag om te investeren per bedrijfsmiddel. Is het bedrag te laag, dan is de aftrekpost niet geldig voor het bedrijfsmiddel. Het investeringsbedrag per bedrijfsmiddel is €2.500. Ook moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. Zo kan deze aftrekpost niet worden gecombineerd met de milieu-investeringsaftrek en mag het bedrijfsmiddel waar het om gaat niet eerder gebruikt zijn.

Kleinschaligheid investeringsaftrek

Deze aftrekpost wordt gebruikt voor alle bedrijfsmiddelen in het algemeen. Hierbij kun je denken aan kantoormeubelen, computers en gereedschap. Er geldt een minimum investeringsbedrag voor de KIA per bedrijfsmiddel. Is het bedrag te laag, dan is deze aftrekpost niet geschikt voor het bedrijfsmiddel. Het minimumbedrag hiervoor is €450 per bedrijfsmiddel. De investering van je onderneming in het boekjaar waar het over gaat bepaalt de hoogte van de aftrek. Op de website van de Belastingdienst kun je alle tabellen en voorwaarden bekijken.

Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

De MIA en de VAMIL worden vaak gecombineerd, maar zijn wel regelingen die verschillend zijn. Allebei worden ze gebruikt voor een investering in bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst te zien zijn. Elk jaar wordt deze lijst bijgewerkt, en je kan deze lijst opvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bij deze regelingen krijg je belastingvoordeel op verschillende manieren. Met de MIA breng je een percentage in mindering op de fiscale winst van het investeringsbedrag. Met de VAMIL kun je op een willekeurig moment afschrijven op een investering. Er geldt voor de MIA een minimum investeringsbedrag. Wanneer deze te laag is, geldt de aftrekpost niet voor het bedrijfsmiddel. Het minimumbedrag hiervoor is €2.500 per bedrijfsmiddel. Ook moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. Zo kun je dit niet combineren met de energie-investeringsaftrek en mag het middel niet eerden gebruikt zijn.

Lees ook: Deelnemen aan een beurs

Vorig artikelDeelnemen aan een beurs
Volgend artikelBeleggen; via welke app doe je dit het beste?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here