De meeste ondernemers worden er niet vrolijk van als het weer tijd is voor de administratie. Het is een tijdrovende klus en, wanneer je er niet zoveel verstand van hebt, kan het ook erg lastig zijn. Basiskennis van boekhouden is sowieso belangrijk wanneer je start met een bedrijf maar ga je die boekhouding ook zelf doen, of besteed je het uit aan een professional?
Op tijd beginnen met het inrichten van je administratie
Eigenlijk kun je als startende ondernemer niet vroeg genoeg beginnen met het opzetten van je administratie. Op het moment dat je echt begonnen bent met je bedrijf, heb je hier waarschijnlijk niet genoeg tijd meer voor.
Er zijn veel ondernemers die voor de start van hun onderneming al investeren in bedrijfsmiddelen. Vaak zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar, daarom is het belangrijk dat je alle gegevens over deze aankopen goed bewaard. Denk hierbij aan bonnetjes maar zorg er ook voor dat je altijd een kopie maakt van alle ontvangen en verzonden offertes en facturen.
De Belastingdienst
De Belastingdienst heeft een aantal eisen voor een deugdelijke administratie, zoals ze dit zelf noemen. Zo heb je een bewaarplicht van maar liefst zeven jaar. Voor onroerende zaken zoals de huur van je bedrijfspand, is dit zelfs tien jaar. Onderstaand volgt een lijst met onderdelen die beschouwd worden als de basisgegevens van je zakelijke administratie:
- Grootboek
- Crediteurenadministratie
- Debiteurenadministratie
- In- en verkoopadministratie
- Voorraadadministratie
- En indien van toepassing: de loonadministratie
Heb je jouw bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan krijg je automatisch bericht van de belasting wanneer je btw-plichtig bent. Je krijgt dan een btw-identificatienummer van de Belastingdienst.
Open een zakelijke rekening
Een goede eerste stap richting je administratie is het openen van een zakelijke rekening. Op die manier hou jij je zakelijke administratie gescheiden van je privé administratie en zie je direct hoe je zakelijke inkomsten en uitgaven ervoor staan.
Werk zorgvuldig met je administratie
Al snel zul je merken dat het aantal administratieve gegevens snel toeneemt. Hierbij kun je denken aan alle bonnetjes, offertes en de voorraad facturen. Het is daarom erg belangrijk om meteen vanaf het begin zorgvuldig te werk te gaan zodat je niet halverwege het overzicht verliest.
Dit scheelt je heel veel tijd en dus automatisch ook geld. Het bijwerken van een goed geordende administratie werkt nou eenmaal sneller dan wanneer het een zooitje is en je eerst alles moet uitzoeken.
Doe de administratie digitaal
Het is tegenwoordig echt niet meer nodig om met verschillende mappen, bakjes en ordners te werken. Dit kan allemaal digitaal gedaan worden. ook de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting doe je online. Bewaar jij je volledige administratie online? Zorg er dan wel voor dat je hier een backup van maakt om te voorkomen dat je dit tijdens een crash allemaal kwijtraakt.
Lees ook: Alles over loonheffing