Een eigen huis: aan welke verzekeringen moet je denken?

0
1001
woonverzekering

Bij een eigen huis hoort misschien wel een je fijne bank, een mooie badkamer en je laptop voor op de werkkamer. Wanneer je een eigen huis hebt, kan je al je spullen en eigendommen verzekeren met verschillende verzekeringen. Dit kan een prettig gevoel geven en het zorgt ervoor dat je niet plots voor kosten komt te staan wanneer er bijvoorbeeld schade of inbraak bij je thuis is. Om de verzekeringen goed op een rijtje te zetten, nemen we ze hieronder met je door.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is verzekering die de schade aan de opstal dekt, of te wel: alles wat vast zit aan je huis. Denk bijvoorbeeld aan de regenpijp, de badkamer en zelfs aan de laadpaal van je auto die op de oprit staan. In Nederland komt het vaak voor dat de geldverstrekker van je huis, bijvoorbeeld de bank, je verplicht deze verzekering af te sluiten. Met deze woonverzekering ben je verzekerd voor de schade aan je woning door brand, storm, bliksem of water. Ook de schade van uw woning door inbraak of vandalisme vallen onder deze verzekering. Je bent niet verzekerd voor de slijtage van spullen door normaal gebruik, montage of installatiefouten en het naar binnenregenen bij een open raam. De verzekerde bedragen en het eigen risico verschilt per verzekeraar.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een verzekering die schade dekt voor je inboedel, of te wel: alles wat in je huis staat. Je kan een vergoeding krijgen wanneer de schade is veroorzaakt door brand, storm, waterschade of inbraak. Hierbij kun je denken aan een gestolen tv, of een beschadigde vloer door lekkage. Soms zijn de spullen die je leent of huurt ook verzekerd. Daarnaast zijn je spullen in Nederland buiten het huis ook verzekerd, dus de gestolen tuinmeubelen kunnen worden vergoed met de inboedelverzekering. Slijtage door normaal gebruik, het kwijtraken van spullen of poging tot diefstal zonder inbraaksporen worden niet vergoed. De verzekerde bedragen en het eigen risico verschilt per verzekeraar. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen ben je ook verzekerd voor extra kosten die noodzakelijk gemaakt worden, zoals een tijdelijke opslag voor je spullen.

Extra zekerheid

Naast de opstalverzekering en de inboedelverzekering kan je ook extra verzekeringen afsluiten. Een gestolen telefoon, een kapot raam of een deuk in het aanrechtblad van het appartement dat je huurt: met de extra verzekeringen ben je ook voor deze schade verzekerd.    

Woonverzekering afsluiten

Of je nu gaat voor een inboedelverzekering of voor een opstalverzekering, het geeft een prettig gevoel als je huis en de spullen die in en rondom je huis verzekerd zijn. Je kan online gemakkelijk de premie voor een woonverzekering berekenen, hiervoor heb je vaak alleen je postcode en je huisnummer nodig. Als je voor nog wat meer zekerheid wil gaan, kan je kiezen voor extra verzekeringen voor bijvoorbeeld je mobiele apparaten of het glas rondom je huis. 

Vorig artikelOriginele kerstcadeaus voor je werknemers
Volgend artikelKiest u een sectionaaldeur voor uw spuitcabine?